Anna Ekström och Boris René slöt upp när folkhögskolan firade 150 år
Veröffentlicht: 2018-11-26 10:07
Kävesta firade tillsammans med länets övriga fem folkhögskolor att folkhögskolan som studieform fyller 150 år i Sverige. Vi samlades på Conventum kongress i Örebro den 16 november, för en halvdag med tal, mingel, magi och musik.
Länets sex folkhögskolor firade tillsammans att folkhögskolan som studieform fyller 150 år.
Folkbildningsikoner
Redan i entrén fick man syn på flera märkliga figurer. I gammalmodiga kläder hälsade skolornas rektorer välkommen. Tillbakablicken följdes upp på scen, där vi fick stifta bekantskap med flera framstående folkbildare – bland andra Elle Key, Nikolaj Frederik Severin Grundtvig och Peter August Gödecke (Kävesta folkhögskolas förste rektor).
P.A. Gödecke, här spelad av Kävestaläraren Björn.
Deltagarna berättar
Vi fick även chansen att se deltagare från alla andra skolor på storbildsskärm, och känna vilken viktig plats folkhögskolorna är.
– När jag kom hit var jag en gnällig, trotsig, bråkig ungdom. Men jag kommer gå härifrån rakryggad, självständig, positiv och glad inför framtiden, berättade Kävestadeltagaren Jimmie
Deltagare från länets folkhögskolor berättar om sina resor.
Folkhögskolan – det modernaste vi har
Därefter fick vi fint besök av ingen mindre än Anna Ekström, som är minister med ansvar för bland annat folkhögskolorna. Anna bjöd på ett värmande och upplyftande tal där hon menade att folkhögskolans historia i Sverige även är demokratin, kulturens och bildningens historia.
– Folkhögskola, det kan låta som något gammaldags, men folkhögskolan är nog det modernaste vi har i Sverige. Folkbildningen är som ett fyrtorn som lyser upp i en tid som annars känns ganska mörk, med antidemokratiska krafter och ojämlikhet. Jag tror många av er som sitter här känner igen er när jag talar om folkhögskolan som den unika skolform som faktiskt får människor att känna att jag duger som jag är. Folkhögskolan är varken mer eller mindre än sina lärare och deltagare. Så från djupet av mitt hjärta vill jag tacka er för det stora och viktiga arbete som ni gör, sade Anna Ekström i sitt tal.
Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström sjöng folkhögskolans lov.
Allt är möjligt
Anna Ektröms lovtal följdes upp av Kalle Nilsson som bjöd på en både dråplig och fascinerande föreställning om en assistent som plötsligt fick lov att ta över den store illusionistens skor. Bångstyriga metallklot skulle stoppas ned i lådor och näsdukar (och annat) försvann ut och in genom öron och näsor, till det ständiga mantrat ”allt är möjligt”, på så många olika språk att vi snabbt tappade räkningen.
Kalle Nilsson som illusionistens assistent.
Avslutning med Boris René
Efter en lättare lunch och lite mingel, bland annat karateuppvisning från Karlskoga folkhögskola, samlades vi i den stora salen igen. Irén Lejegren, regionråd, gratulerade länets sex folkhögskolor och fyrade av ett konfettiregn innan dagens sista akt klev upp på scen.
Borin René bjöd på en medryckande konsert, konfettiregn och kvällens svettigaste dansnummer. Bakom honom fanns bland annat Kävesta folkhögskolas saxofonlärare Henrik Nordén.
Efter en intensiv show avslutade vi dagen och begav oss hemåt, glada över att ha fått fira en vital och levande 150-åring.
Boris René med band avslutade firandet med ett intensivt framträdande.
Folkhögskolan i Sverige
Sedan de första folkhögskolorna startade 1868 har antalet ökat med cirka 50 skolor vart 50:e år. Idag finns 155 folkhögskolor i landet.
Under de senaste åren har staten gjort flera satsningar på folkhögskolan. Allmän kurs och särskilda kurser har fått extra medel som motsvarar cirka 8000 extra platser, vilket är en utökning med ca 25 procent. Andra riktade satsningar har till exempel gjorts för korttidsutbildade och nyanlända.
Hat Ihnen dieser Inhalt weitergeholfen?
Wenn Sie Feedback dazu senden möchten, was wir besser machen können, können Sie dies tun
Vielen Dank für Ihre Einreichung
Zuletzt aktualisiert: Dienstag, 20. August 2024