En chans att utveckla mina styrkor och utforska saker om mig själv
Veröffentlicht: 2022-05-27 11:33
Shireen kom till Sverige från Syrien som 16-åring. Hon behövde vänta ett år med att börja språkintroduktionsprogrammet vid Lindeskolan. Under tiden försökte Shireen lära sig så mycket svenska som möjligt på egen hand. Hon tyckte det var viktigt för att komma in i samhället. Efter två och ett halvt år på Lindeskolan fick Shireen sedan behörigheterna hon behövde för att fortsätta studera på gymnasienivå. Men då stötte hon på ett oväntat problem.
Shireen tycker att hon lärt sig mer om olika skolämnen och sig själv, och inte minst språket, under sina tre år på Kävesta.
Folkhögskola eller Komvux?
Vad hände när du skulle plugga vidare på gymnasiet?
– Jag kände inte till hur systemet fungerade och blev överraskad när jag fick reda på att jag inte kunde ansöka till ett nationellt gymnasieprogram när jag hade fyllt 19 år.
– Studievägledaren berättade att jag hade två alternativ, antingen folkhögskolan eller Komvux. Min bror studerade här och tipsade om skolan, så till slut valde jag Kävesta folkhögskola.
Varför valde du folkhögskola i stället för Komvux?
– Anledningen till att jag valde folkhögskola var att fokus ligger på personlig utveckling och gemenskap. Man får göra saker tillsammans, till exempel åka på studiebesök, och man får läsa i sin egen takt. Det systemet passar mig bättre.
Tre år fulla med utmaningar och utveckling
Är det någon skillnad mellan att studera på folkhögskola och de utbildningar du har gått tidigare?
– Jag har inte provat andra utbildningar än språkintroduktion och folkhögskola i Sverige. Skillnaden är väldigt stort för mig. På språkintroduktionen ligger fokus på prov och inte på grupparbeten, redovisningar, diskussioner och skriftliga uppgifter som det gör på Kävesta.
Nu är du snart klar efter tre års studier på Kävesta. Hur tycker du att du har utvecklats?
– Jag har utvecklats kunskapsmässigt och som person under de här tre åren. De har varit fulla med utmaningar, utveckling, kunskap och att se saker ur nya perspektiv. Samtalen och diskussionerna med andra deltagare har skapat nya insikter och fått mig att tänka i nya banor.
– Här har jag också förberett mig för högre studier i en lugn och trygg miljö. Jag har förbättrat min studieteknik, vilket i sin tur underlättat studierna för mig. Dessutom har jag lärt mig nya ord och begrepp varje dag. Det har varit viktigt för min språkutveckling.
Utforska egna intressen
Vad är det bästa med att studera på Kävesta?
– Det bästa med att studera på Kävesta har varit att jag fått ägna mig åt mina intressen, vilket har gett mig chansen att utveckla mina styrkor och utforska saker om mig själv.
– Jag är särskilt intresserad av de naturvetenskapliga ämnena och tyckte det var roligt när vi fick genomföra ett valfritt experiment. Då studerade jag hur stålull rostar i olika miljöer.
Vad ska du göra sen? Hur ser dina framtidsplaner ut?
– Jag tänker studera någonting inom vård. Därför har jag ansökt till naturvetenskapligt basår på universitetet. Då kan jag få behörigheter i ämnen som fysik, kemi och biologi, som inte ges på folkhögskolor.
Text och bild: Petter Hellmin
Hat Ihnen dieser Inhalt weitergeholfen?
Wenn Sie Feedback dazu senden möchten, was wir besser machen können, können Sie dies tun
Vielen Dank für Ihre Einreichung
Zuletzt aktualisiert: Donnerstag, 8. August 2024