Region Örebro bezirk Region Örebro bezirk

Musiklinjens klassiska inriktning

Musiklinjens klassiska inriktning

Fokusera helt på musiken

Musiklinjens klassiska inriktning passar dig som letar efter en musikutbildning där du får utvecklas genom att spela och sjunga mycket tillsammans med andra. Kanske vill du förbereda dig inför musikhögskolan eller andra högre musikutbildningar?

Kammarmusiken står i centrum både i ensembleundervisningen och vid konserter. Att spela tillsammans med andra är glädjefyllt och utvecklar dig som ensemblemusiker och solist.

Musiklinjen erbjuder en bred, strukturerad och välorganiserad utbildning på ett eller två år. Hos oss kan du fokusera helt på musiken i en lugn och trygg miljö.

Läsåret 2024 - 2025

Läsårstider: 22 augusti 2024 – 4 juni 2025

Kurslängd: 1-2 år

Studietakt: 100 %

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Antagningsprov: Spelprov och intervju

Sista ansökningsdag:

Datum för antagningsprov:

Studieplatser: Ca 40 st på hela musiklinjen.

Lediga platser: Nej, men du kan fortfarande ansöka om en reservplats. Vi kallar nya sökande till digitalt antagningsprov om reservplatser uppstår.

Internat: Ja, se även: Kävestas internat

På bilden syns tre personer som sitter på en scen och spelar violin, framför var sitt notställ. De ser koncentrerade ut och fokuserar på sina noter.

Kursinnehåll och upplägg

Du har många olika ämnen som ger dig en gedigen musikalisk grund. Kammarmusiken är i fokus och du övar med flera olika ensembler.

På bilden syns en körövning. En grupp människor står på golvet i en stor aula, håller i notblad och sjunger. I förgrunden dirigerar en person kören med ryggen mot kameran, och framför dirigenten finns en öppen flygel med noter på.

Antagning

Antagningsprovet består av spelprov och intervju. Du kan genomföra provet på plats hos oss på Kävesta folkhögskola eller digitalt.

Två personer står med violiner i händerna i ett ljust och öppet övningsrum med trägolv, där det även finns ett piano. Personen till vänster gestikulerar och visar något för personen till höger, som avslappnat håller sin violin.

Lärare

Den klassiska inriktningen har flera fast anställda lärare och flera timlärare på enskilda instrument.

Musikhuset fotograferat från luften. Byggnaden är formad som ett T, med en lång central del och två flyglar. Taket är grått och det finns solceller på de båda flyglarna. Fasaden som syns är röd. Entrén markeras av en hel vägg täckt av fönster och en stenlagd båge i marken. Rund musikhuset, i kanten av bilden, syns delar av flera andra byggnader.

Musikhuset

Musiklinjen flyttade 2019 in i ett helt nybyggt hus på 1100 m², särskilt utformat för att passa så bra som möjligt för musikundervisning.

Tre musiker - en som spelar fiol och två som sjunger - framträder på en scen med lila bakgrundsbelysning. Alla bär mörka formella kläder.

Kostnader

Undervisningen är kostnadsfri, men du betalar för mat, läromedel, aktiviteter och eventuell hyra. Utbildningen är CSN-berättigad.

Justus sitter på en stol framför ett stort panoramafönster som täcks av en delvis genomskinlig blå gardin. Justus ler och tittar snett in i kameran. Han har röd-orange hår, svarta glasögon och bär en grå långärmad tröja.

Deltagarintervjuer

Våra deltagare berättar hur det är att studera på musiklinjen.

Justus sitter på en stol framför ett stort panoramafönster som täcks av en delvis genomskinlig blå gardin. Justus ler och tittar snett in i kameran. Han har röd-orange hår, svarta glasögon och bär en grå långärmad tröja.

Hjälp och uppmuntran att pusha sig själv till att bli så bra som man kan bli

– Vi vill alla utvecklas och komma långt, men vi måste tycka om det vi gör. Det är i ensemblerna som nöjet kommer fram allra mest. Där kan man se både sin egen och sina vänners utveckling, och man stöttar och finns där för varandra.

Linnea framträder på en scen som badar i blått och gult ljus. Hon vilar mitt i sången, huvudet på sned och med händerna knäppta framför bröstet. Hon är klädd i en lång svart klänning.

Jag är glad över att jag gav mig själv tiden att utvecklas som sångare och människa

- Det har varit prövande och man har fått slita och nöta ibland. Men det har alltid varit värt det. Tack vare Kävesta hittade jag min egen unika sångklang. Jag fanns också mina två bästa vänner, Alexander och Veronika, och hästen Visslan som förgyllt min vardag de två senaste åren.

Martin, iklädd vit skjorta och svart kostym, sjunger i en kyrka.

En utvecklande miljö där alla driver varandra framåt

- Folkisbubblan innebar att jag kunde nörda ner mig i mitt ämne. Allt kring skolan skapade lugn och fokus. Skolan ligger utanför staden, området är jättefint och att få alla måltider serverade var guld värt. Jag kunde koncentrera mig på övningen och lektionerna.

Astrid spelar fiol på scen. Hon bär vit skjorta och svart kavaj. I bakgrunden syns ytterligare en fiolspelare.

Folkhögskola handlar om att bo med andra, ha jättekul och öva mycket

- På fiolen har min teknik utvecklats jättemycket och samspelet har blivit bättre eftersom det är mycket kammarmusik. Socialt har jag också utvecklats mycket. Här bor man med andra och har folk runt sig dygnet runt i princip.