Christina bodde och arbetat på Kävesta 1964 – 1965
Published: 2023-10-13 09:15
Christina Gullberg arbetade i Kävesta folkhögskolas kök på 60-talet. Det här är hennes berättelse om hur man bodde och arbetade på skolan vid denna tid. Vi vill rikta ett varmt tack till Christina och hennes dotter Susanne för detta bidra till Kävesta folkhögskolas 150-årsjubileum.
Delat rum i huvudbyggnaden
– Jag arbetade i köket på Kävesta läsåret 1964 – 1965. Vi var fem tjejer i 20-årsåldern som arbetade i köket. Fyra av oss delade på två rum högst upp i huvudbyggnaden. Husmor och en lärare hade också varsin lägenhet där.
– Det fanns inget kök i anslutning till rummen, bara en kokplatta i korridoren där vi kunde koka kaffe. Vi åt all mat nere i köket.
Christina (andra från höger) tillsammans med tre kollegor.
Tungt jobb med mycket disk
– Det kunde vara ett tungt jobb – mjölken kom i 50 liters flaskor som skulle bäras ner i källaren. En bonde kom och hämtade matresterna att ha till grismat, så inget gick till spillo.
– På skolan serverade vi frukost, middag, inklusive efterrätt, eftermiddagskaffe och kvällsmat varje dag.
Mycket disk kunde det bli.
Dans, samkväm och adventsfirande
– Onsdagskvällar var det alltid dans/samkväm på skolan. Då fick även kökspersonalen vara med samtidigt som vi jobbade. Kaffe med bröd serverades och eleverna fick vara med och hjälpa till.
– Till 1:a advent serverades kyrkkaffe till hela Sköllersta församling. Då skulle det vara 7 sorters kakor, minst. Allt bakade vi i köket.
Christina Gullberg, f.d. Kinner, tänder ljusen inför advent.
Märta Bergs kalaskokerskor
– Ibland anlitades vi av Märta Berg som var kalaskokerska i Sköllersta. Då var vi med och serverade när det var större tillställningar i bland annat Tingsgården, i Pålsboda och på Wrana säteri.
Christina tillsammans med kollegor och Märta Berg, Märta Berg (andra från höger, helt klädd i vitt).
Did the content help you?
If you would like to send some feedback, you may do that
Thank you for your feedback!
Last updated: Tuesday, August 20, 2024