Lärarna vi har är verkligen på rätt plats
Published: 2024-04-26 14:46
Azemina Sacirovic hade jobbat ända sedan hon gick ut gymnasiet utan slutbetyg. Men hon började känna att hon inte kom vidare och att hon inte var där hon ville vara. Hon ville mer och bestämde sig för att det var dags att ta itu med den där gymnasiebehörigheten. Lösningen hittade hon på Kävesta.
Azemina vill vara en god förebild för sina barn, och visa att det går att läsa in gymnasiet.
Azemina är 34 år, gift och bor i Malmö med man, tre barn och katt. Egentligen skulle Azemina varit klar med gymnasiet för länge sedan men ödet satte krokben. Hon gick sista året när hennes pappa hastigt gick bort.
– Jag kunde helt enkelt inte fokusera på skolan då.
Sedan tänkte hon inte mer på gymnasiet utan började jobba i stället. Och åren, de började gå. Men känslan av att hon inte kom vidare, att hon inte var där hon ville vara och att hon ville mer växte sig starkare och starkare. Azemina var redo att ta tag i studierna igen och läsa in gymnasiet.
– Jag har barn och vill vara en god förebild. Jag vill visa att även om jag inte gick ut med kompletta betyg så går det att ta igen senare.
Hon kollade på Komvux och på folkhögskolor i Malmötrakten som har Allmän kurs på plats. Men det var först när hon upptäckte distanskursen på Kävesta som hon kände att hon hittat en studieform som passar henne och hennes livssituation.
– Det är inga fysiska träffar och jag kan befinna mig i min egen miljö när jag studerar.
Distansformatet är en fördel för Azemina som kan lämna barnen på förskolan och sedan bara sätta sig, oftast vid sitt höj- och sänkbara skrivbord i arbetsrummet, men ibland i köket.
– Det är mysigt där för solen ligger på hela förmiddagen. Och så är det nära till kaffet!
Duktiga på att se individen
Azemina såg också att gemenskapen skulle bli en annan än på Komvux.
– Man blir en riktig klass och man ser individen på ett helt annat sätt, inte bara vad man gör på ett papper.
Nu är Azemina inne på sin andra termin och är helnöjd med sitt beslut att ta tag i studierna igen. Hon tycker att det är lätt att hänga med och att det sker en bra individanpassning av studierna.
– Lärarna vi har är verkligen på rätt plats. Man blir verkligen sedd och hörd på ett sätt som jag inte hade kunnat föreställa mig. De är duktiga på att se individen för den man är och man kan verkligen fråga om allt.
Uppskattar flexibiliteten
När hon blickar tillbaka på gymnasietiden så ser hon tydliga skillnader mot hur det är på folkhögskolan. Folkhögskolan har en helt annan flexibilitet jämfört med gymnasieskolans mer fasta struktur.
– Kurserna är mer anpassade till våra behov och intressen. Så var det inte på gymnasiet, det var mer strikt liksom.
En annan skillnad är att på folkhögskolan är alla vuxna och Azemina upplever att motivationen att studera som vuxen är högre. Azemina framhåller dock att det trots flexibiliteten krävs att man tar eget ansvar.
– Man måste vara motiverad och ha självdisciplin. Man ska tänka på att det är heltidsstudier.
Senast Azemina studerade var 2008 och trots att hon var bra i skolan så kände hon sig osäker inför skolstarten på Kävesta. En osäkerhet som har visat sig obefogad.
– Även om man inte tror att studietekniken finns där så gör den det.
Efter att gymnasiebehörigheten är fixad på Kävesta väntar vidare studier i höst. Barnmorska är ett alternativ och då är sjuksköterskeutbildning första steget. Men Azemina ska också söka något inom ekonomi.
– Jag vill inte pausa nu när jag äntligen tagit tag i det.
Text: Mats Lindblom. Foto: Privat.
Did the content help you?
If you would like to send some feedback, you may do that
Thank you for your feedback!
Last updated: Wednesday, August 28, 2024