Kursinnehåll och upplägg - Konst- och formgivningslinjens fristående fördjupningsår
Syftet med konst- och formgivningslinjens fristående fördjupningsåret är att utveckla sitt konstnärliga språk under självständiga former samt förbereda sig inför högre konstutbildningar. Konst- och formgivningslinjen arbetar huvudsakligen i fyra materialområden: keramik, måleri, smyckekonst och objekt samt textil. Under utbildningen har du tillgång till en egen ateljépalts på skolan och du kan få bra stöd och hjälp av linjens lärare.
Utveckla ditt konstnärliga språk
Under det fristående fördjupningsåret får du möjlighet att utveckla ditt konstnärliga språk under självständiga former, samt förbereda dig inför högre konstutbildningar. På vårterminen finns goda möjligheter att fokusera på arbetsprover.
Egen ateljéplats
Du har gott och tid och bra möjligheter att utveckla ditt eget skapande. Som deltagare på det fristående fördjupningsåret har du en egen ateljéplats och tillgång till skolans verkstäder även på kvällar och helger.
Tät kontakt med lärarna
Arbetet sker på dina villkor och ditt eget initiativ men i tät kontakt med lärarna. Vid starten gör du tillsammans med lärarna en planering för året och genom återkommande övningar och ateljésamtal får du hjälp att utveckla ditt skapande samt hitta ditt formspråk och din motivation.
Exempel på schema
Så här kan en vanlig vecka på det fristående fördjupningsåret se ut:
Fyra materialområden
Vi har väl anpassade lokaler och verkstäder för arbete i våra fyra huvudsakliga materialområden:
- Keramik
- Måleri
- Smyckekonst och objekt
- Textil
När du ansöker till oss anger du vilket eller vilka material du vill fördjupa dig i. Om du inte gått vår grundutbildning behöver du skicka in arbetsprover.
Att visa sina arbeten i olika sammanhang är en viktig del i utbildning. Alla deltagare på konst- och formgivningslinjen deltar vid utställningar både i och utanför skolan. Fördjupningsåret brukar vanligtvis genomföra en gemensam utställning per år. Du har också möjlighet att ställa ut dina verk i de två gallerier som finns på skolan: galleri micro och galleri macro.
Bilder från utställningar
Guidning under utställningen "Sånt som händer" i Kumla bibliotek 2019.
Vernissage för utställningen "Till en början" hos Konstfrämjandet Bergslagen 2019.
Vernissage för utställningen "Lika olika" hos Konstfrämjandet Bergslagen2021.
Guidning under vårutställningen på Kävesta folkhögskola 2022.
Vi gör studiebesök under läsåret, bland annat till utställningar, konstnärsateljéer och högskolor.
Under utbildningen får du även träffa flera inspirerande gästlärare som håller i kortare kurser och berättar om sin konst.
Högre utbildningar
Våra deltagare tar många olika vägar efter konst- och formgivningslinjen. Flera går vidare till högre konst- och designhögskolor, till exempel Högskolan för Konsthantverk och Design (HDK) och Konstfack.
Värdefulla konstnärliga förmågor
Alla våra deltagare får med sig konstnärliga förmågor som kreativt tänkande, materialkännedom och problemlösning. De är värdefulla i många yrken och i livet.
Did the content help you?
If you would like to send some feedback, you may do that
Thank you for your feedback!
Last updated: Thursday, November 7, 2024