Kursinnehåll och upplägg - Konst- och formgivningslinjens grundutbildning
Syftet med grundutbildningen på konst- och formgivningslinjen är att lära sig arbeta i en bredd av material och tekniker. Utöver de fyra huvudsakliga materialen keramik, måleri, smyckekonst och objekt samt textil har du dessutom undervisning i modellteckning, gestaltning och konstorientering. Utbildningens upplägg ger dig gott om tid att arbeta i verkstäderna och du kan få bra stöd och hjälp från närvarande lärare. Under läsåret genomför vi flera små och större utställningar och du får träffa olika gästlärare.
Syftet med grundutbildningen är att lära sig arbeta i och utforska flera olika grundläggande tekniker. Vi arbetar huvudsakligen i fyra materialområden:
- Keramik
- Måleri
- Smyckekonst och objekt
- Textil
Du fokuserar på två materialområden per termin och arbetar intensivt med dem en vecka åt gången. Till exempel kan du under höstterminen varva måleri med smyckekonst och objekt, för att sedan byta till textil och keramik på vårterminen.
Lär dig att använda keramiska tekniker och öva på att jobba skulpturalt med keramik.
Exempel på verk i keramik
Lär dig teknik och utveckla ditt uttryck i olja, akryl och akvarell.
Exempel på verk i måleri
Utforma objekt och smycken i olika metaller och andra material, lär dig grundteknikerna i ädelmetallsmide (till exempel silversmide) och öva dig på att uttrycka dig konstnärligt inom smyckekonstens ramar.
Exempel på verk i smyckekonst och objekt
Lär dig grunderna i flera olika textila tekniker, bland annat screentryck, växtfärgning och broderi.
Exempel på verk i textil
Du studerar även modellteckning och gestaltning, det är konstnärlig konditionsträning som övar upp din förmåga att se och skildra vår omgivning.
Konstorientering är en föreläsningsserie, där en av lärarna berättar om konsthistoria och särskilda konstnärliga uttryck.
Konstutbildning på heltid
Konst- och formgivningslinjen ges på heltid. Det betyder att du fullt ut kan fokusera på att utveckla dina material- och teknikkunskaper. Du får gott om tid att arbeta i verkstäderna, med närvarande lärare.
När du studerar hos oss har du dessutom tillgång till verkstäder och ateljéer även utanför skoltid. Den som vill har goda möjligheter att arbeta på kvällar och helger.
Tydlig start på veckan
Varje vecka börjar med en klassamling, då vi går igenom vad som händer under veckan. Dagarna är uppdelat i längre pass (oftast hela dagar) i ett visst materialområde. Du får gott om tid att starta upp och avsluta dagens arbete.
Exempelschema
Så här kan ett schema för en vanlig vecka på grundutbildningen se ut:
Att visa sina arbeten i olika sammanhang är en viktig del i utbildning. Alla deltagare på grundutbildningen och det fristående fördjupningsåret deltar vid utställningar både i och utanför skolan.
Guidning under utställningen "Sånt som händer" i Kumla bibliotek 2019.
Vernissage för utställningen "Till en början" hos Konstfrämjandet Bergslagen 2019.
Vernissage för utställningen "Lika olika" hos Konstfrämjandet Bergslagen2021.
Guidning under vårutställningen på Kävesta folkhögskola 2022.
Vi gör studiebesök under läsåret, bland annat till utställningar, konstnärsateljéer och högskolor.
Under utbildningen får du även träffa flera inspirerande gästlärare som håller i kortare kurser och berättar om sin konst.
Högre utbildningar
Våra deltagare tar många olika vägar efter konst- och formgivningslinjen. Flera går vidare till högre konst- och designhögskolor, till exempel Högskolan för Konsthantverk och Design (HDK) och Konstfack.
Värdefulla konstnärliga förmågor
Alla våra deltagare får med sig konstnärliga förmågor som kreativt tänkande, materialkännedom och problemlösning. De är värdefulla i många yrken och i livet.
Did the content help you?
If you would like to send some feedback, you may do that
Thank you for your feedback!
Last updated: Wednesday, August 28, 2024