Jag har haft mycket nytta av att våga vara lite galen
Publicerad: 2015-05-08 13:38
Efter flera år i mediabranschen bestämde sig Nicklas Ekstrand för att skola om sig till industridesigner. Första steget i hans plan inleddes med ett år på konst- och formgivningslinjen 2009 – 2010. Han valde Kävesta för att han ville börja med en bred och praktiskt orienterad grundläggande utbildning. Nicklas koppling till skolan sträcker sig dessutom längre tillbaka i tiden. Faktum är att han kanske inte skulle finnas utan Kävesta, eftersom det var här hans föräldrar först träffades.
En gång i tiden träffades Nicklas föräldrar träffades på Kävesta. Själv upplevde han skolan 2009 - 2010. Konst- och formgivningslinjen var första steget i en femårsplan med målet att skola om sig från mediasäljare till industridesigner.
Vuxenvärlden konkurrerade ut kreativiteten
När Nicklas var yngre höll han på mycket med musik, målade och ritade. Men sedan kom vuxenvärlden ikapp, han jobbade och hade inte tid med det längre.
– Kävesta öppnade den konstnärliga världen igen. Kontrasten mellan ett vanligt jobb som är ganska begränsat och att skapa det jag själv ville släppte lös mycket energi.
Våga vara lite galen
Möjligheterna att experimentera och våga pröva sig fram tycker Nicklas var något av det viktigaste han lärde sig på Kävesta. Lärarna hjälpte till att pusha och stötta experimenterandet.
– Jag har haft mycket nytta av att våga vara lite galen. Lärarna på Kävesta var fantastiska och engagerade. Kurserna har gett mig många kunskaper som jag har stor nytta av även idag.
Femårsplanen gick i lås
Nicklas plan tog honom vidare till FIDU i Hällefors för ett år mer nischat mot design. Därefter gick han en treårig utbildning till industridesigner på Mittuniversitetet i Sundsvall innan det var dags att ta tillvara entreprenörslusten och starta eget.
– Nu arbetar jag som designkonsult, vilket är mycket brett. Förutom ren design från CAD-ritningar till prototyper jobbar jag mycket med de första stegen i designprocessen, att helt enkelt få ner idéer på ”papper” där jag utvecklar både form och funktion.
Båda hjärnhalvorna är viktiga för att kunna tänka fritt
I designprocessen får båda hjärnhalvorna växelverka för att komma fram till bra lösningar.
– Jag börjar ofta att arbeta med det abstrakta tänkandet. En konstnärlig inställning för utvecklingen framåt. Annars är det lätt att bara ruta in sig på att göra ”rätt”. Efter det kan jag växla till att begränsa och förfina designen. Design är trots allt målstyrt och jag har tydliga krav från mina kunder.
Våra två hjärnhalvor återkommer Nicklas till. Han menar att det i skolan finns ett fokus på vänster hjärnhalva och att konstnärliga synsätt hamnar i skymundan.
– Exempelvis så är skolan uppbyggd kring att göra rätt och tänka logiskt. Jag tror att många idag saknar sin kreativa kraft. Det märks särskilt när jag har utbildningar och ser det vakna till liv hos deltagarna. Att få tänka fritt kan vara skrämmande till en början men skapar oerhörd energi när man kommer över trösklarna!
Text och bild: Petter Hellmin
Hade du nytta av innehållet på denna sida?
Skicka gärna förslag till oss på hur sidan kan förbättras
Tack för din återkoppling!
Senast uppdaterad: den 15 augusti 2024