Varför är det inte så här på alla skolor?
Publicerad: 2022-04-13 09:32
För Moa, som studerar på allmän kurs, blev det lite av en chock hur annorlunda studier kunde vara på folkhögskolan jämfört med gymnasiet. Hon uppskattar att få visa sina kunskaper på många olika sätt och tycker att folkhögskolor är viktiga för att alla ska få en chans. Detta är första inlägget av fem som vi publicerar i serien #väljfolkhögskola, inför folkhögskolans dag 17 april 2022.
För Moa är den familjära stämningen och nära kontakten med lärarna det bästa med att studera på Kävesta folkhögskola.
Varför valde du att studera på Kävesta?
– När jag gick ut gymnasiet för tio år sedan saknade jag några ämnen. Jag kände att det var dags att få det klart, så att jag kan studera vidare.
– Jag tittade på både andra folkhögskolor och Komvux. Men jag fick bäst intryck av Kävesta. När jag var här på intervju kände jag mig verkligen välkommen.
Vad är det bästa med att studera på folkhögskola?
– Helt klart gemenskapen och att jag känner mig sedd. Jag har nära kontakt med lärarna och de är väldigt måna om att jag ska lyckas. Det är också trevligt att man umgås så mycket klassvis. Vi äter ihop och spelar kort på rasterna. Stämningen är familjär och vi kommer nära varandra.
– För mig har det varit väldigt hjälpsamt att alla inte måste studera på ett och samma sätt. Hur vi lär oss är inte lika viktigt som att vi lär oss.
– Om vi till exempel ska lära oss om EU så får vi vara med och bestämma om vi vill kolla på dokumentärer, diskutera, lämna in skrivuppgifter eller åka på studieresa till riksdagen.
Hur tycker du folkhögskola och demokrati hänger ihop? Varför behövs folkhögskolor?
– För att alla ska få en chans, tycker jag. Det kan finnas olika anledningar till att man inte klarade gymnasiet, men här är man välkommen oavsett. Jag tror det är viktigt för att känna att man har ett sammanhang.
– Många får också en helt annan möjlighet att visa sina kunskaper på folkhögskola. Det är inte bara bestämt att alla ska klara att skriva prov eller få underkänt. Jag tror absolut att fler skulle lyckas i skolan om det var en sådan här typ av undervisning överallt.
– När jag började på Kävesta blev jag faktiskt chockad över hur stor skillnaden var mot gymnasiet. Varför är det inte så här i alla skolor?
Vad skulle du säga till någon som funderar på att studera på folkhögskola?
– Sök! Folkhögskolan är både ett helt nytt och roligt sätt att gå i skolan. Man känner och får ett bevis på att man klarar mer än vad man tror.
Text och bild: Petter Hellmin
Folkhögskolans dag 2022 #väljfolkhögskola
Folkhögskolans dag 2022 infaller 17 april. Flera av landets 155 folkhögskolor låter sina deltagare berätta varför de valde att studera på folkhögskola och varför skolformen är viktig för demokratin och samhället.
Vill du läsa intervjuer från andra folkhögskolor? Du hittar dem på Instagram: #väljfolkhögskolan
Hade du nytta av innehållet på denna sida?
Skicka gärna förslag till oss på hur sidan kan förbättras
Tack för din återkoppling!
Senast uppdaterad: den 8 augusti 2024