Jag känner mig omringad av kärlek
Publicerad: 2022-04-15 09:56
Emma kände till Kävesta långt innan hon började på allmän kurs. Hon hade passerat skolan många gånger och undrat hur det kunde vara där? Väl på plats fann hon en familjär miljö där hon får vara sig själv och utvecklas utan att jämföras med andra - en stor skillnad mot hennes tidigare erfarenheter av skolan. Inför folkhögskolans dag 17 april 2022 publicerar vi fem berättelser från våra deltagare, det här är den tredje.
Emma var tidigare utsatt för mobbing, men känner sig trygg och välkommen på Kävesta.
Varför ville du studera på Kävesta?
– Anledningen till att jag sökte allmän kurs var att jag inte var klar med engelska och historia från gymnasiet. Jag ville nå mitt mål om att bli behörig att studera vidare, kanske till förskolepedagog.
– Kävesta kände jag till sedan innan. Både min morfar och min förra bonuspappa studerade här förut. Jag har bott i Sköllersta och gått förbi skolan många gånger och undrat vad som händer där.
Vad är det bästa med att studera på folkhögskola?
– Här får man vara sig själv. Tidigare var jag utsatt för mobbning i skolan. Men på Kävesta känner jag mig trygg, jag har landat. Det är en familjär miljö och jag känner mig välkommen.
– Jag får jag plugga i min egen takt, utan prov och läxor. Lärarna tar en för den man är och jämför en inte med någon annan. Om jag har en dålig dag ser lärarna det.
Hur tycker du att folkhögskola och demokrati hänger ihop?
– Man får vara med och bestämma, det tycker jag är viktigt. På vissa skolor är det mer att läraren säger att man måste göra något för att det står i kursplanen. Här får vi tillsammans diskutera oss fram till hur vi vill studera.
– Förra året fick vi till exempel göra ett eget monopolspel på samhällskunskapen. Det var kul att vi fick välja det själva. Plus att vi fick vara lite kreativa i stället för att bara sitta och nöta i någon bok.
– Folkhögskolan betyder också mycket för mig personligen. Jag har haft det tufft men känner mig omringad av kärlek här. Jag tror att folkhögskolan är viktig för att alla ska få en chans att klara skolan.
Vad skulle du säga till någon som funderar på att söka till folkhögskola?
– Sök! Du kommer känna dig välkomnad. Här behöver ingen vara själv, om man inte vill det.
Text och bild: Petter Hellmin
Folkhögskolans dag 2022 #väljfolkhögskola
Folkhögskolans dag 2022 infaller 17 april. Flera av landets 155 folkhögskolor låter sina deltagare berätta varför de valde att studera på folkhögskola och varför skolformen är viktig för demokratin och samhället.
Vill du läsa intervjuer från andra folkhögskolor? Du hittar dem på Instagram: #väljfolkhögskolan
Hade du nytta av innehållet på denna sida?
Skicka gärna förslag till oss på hur sidan kan förbättras
Tack för din återkoppling!
Senast uppdaterad: den 8 augusti 2024