Region Örebro län Region Örebro län

Allmän kurs på plats vid Kävesta folkhögskola

Allmän kurs på plats vid Kävesta folkhögskola

Läs in gymnasiet i en lugn och vacker miljö

Allmän kurs är en behörighetsgivande utbildning för vuxna. Det är folkhögskolans motsvarighet till Komvux. På Kävesta kan du läsa in gymnasiet eller det sista från grundskolan och bli behörig till yrkeshögskola, högskola och universitet.

Undervisningen är social och bygger till stor del på gemensamt arbete och diskussioner. Studierna på allmän kurs handlar inte bara om ämneskunskaper, utan minst lika mycket om att lära känna dig själv och samhället.

Läsåret 2024 - 2025

Läsårstider: 22 augusti 2024 – 4 juni 2025

Kurslängd: 1 - 4 år

Studietakt: 100 %

Studiestödsnivå (CSN): Grundskole- och gymnasienivå (A1)

Sista ansökningsdag: Löpande antagning.

Studieplatser: Cirka 90 st

Lediga platser: Ja

Internat: Nej

Två deltagare står bredvid varandra och placerar in organ på en modell av den mänskliga kroppen.

Kursinnehåll och upplägg

Undervisningen på folkhögskola är social. Vi lär oss genom diskussioner, redovisningar, praktiska övningar och grupparbeten.

En lärare i ljust axellångt hår och vit tröja räcker över en gul reflexväst till den deltagare som bär vit sjal och en röd- och vitrandig kavaj.

Antagning

Vi antar sökande till både höst- och vårterminen. Om du uppfyller antagningskraven får du göra en intervju innan du kan bli antagen.

I en laborationssal står två deltagare i vita labbrockar vid en arbetsbänk med en vask. En har svart hår och svarta glasögon. Den andra har mörkbrunt hår i hästsvans. De lyssnar båda på en lärare som står bredvid dem och pekar på ett papper.

Behörigheter och studieomdöme

På folkhögskola kan du få intyg om behörigheter och ett sammanfattande studieomdöme, som du använder om du ansöker till högre utbildningar.

Två deltagare sitter avslappnat på en bänk utanför en röd byggnad och läser var sin bok.

Kostnader

Undervisningen är gratis men du betalar för mat, läromedel och aktiviteter. Du kan få ekonomiskt stöd från CSN eller Försäkringskassan.

En deltagare visar en liten akvarellmålning för sin lärare.

Lärare

Vi har många kunniga och erfarna lärare som ger dig bra hjälp och stöd att klara dina studier.

Andreas och rektor Lisa står bredvid varandra i ett snöigt Kävesta-landskap med ett rött hus med vita knutar i bakgrunden. De är båda klädda i grått och svart. Andreas i t-shirt och kavaj, Lisa i skjorta och lång kofta. De ler och skrattar.

Deltagarintervjuer

Många som studerar hos oss lyfter fram hur bra de trivs och vilken stor skillnad det är mot deras tidigare erfarenheter av att gå i skola.

Andreas och rektor Lisa står bredvid varandra i ett snöigt Kävesta-landskap med ett rött hus med vita knutar i bakgrunden. De är båda klädda i grått och svart. Andreas i t-shirt och kavaj, Lisa i skjorta och lång kofta. De ler och skrattar.

Jag fick växa och insåg att jag inte var dum i huvudet

– På Kävesta fick jag för första gången i livet känna att jag, både i mina egna och andras ögon, var bra på något. Här kunde jag lägga grunden som gjort att jag nu ska plugga min drömutbildning.

Shireen har långt mörkt hår och är klädd i en röd tröja. I bakgrunden syns en grön och blomstrande syrénbuske.

En chans att utveckla mina styrkor och utforska saker om mig själv

– Jag valde folkhögskola för att fokus ligger på personlig utveckling och gemenskap. Man får göra saker tillsammans och man får läsa i sin egen takt.

Moa har långt mörkt hår och en vit- och svartrandig tröja. Hon står framför bokhyllor i ett bibliotek och tittar rakt in i kameran.

Varför är det inte så här på alla skolor?

- Det kan finnas olika anledningar till att man inte klarade gymnasiet, men här är man välkommen oavsett. Jag tror det är viktigt för att känna att man har ett sammanhang.

Jesper har kort snaggat hår, svarta glasögon, skägg och bär en mörk väst över en svart tröja. I bakgrunden syns gröna löv och ett rött hus.

Relationen till lärarna och de andra eleverna har betytt allt för mig

– Man kan vara sig själv utan att någon tittar snett på en. Den här familjära känslan kommer jag att sakna.

Elin sitter framför en sten vid dammen på Kävesta folkhögskola. Elin har skinnjacka och långt hår. I bakgrunden syns ett rött hus med vita knutar.

Jag lovade mig själv att aldrig sitta i skolbänken igen men blev förälskad i Kävesta

- Vi har en bra dialog med lärarna och får mycket positiv feedback. Det gör att jag känner mig stolt över vad jag åstadkommit istället för att jämföra mig med andra.

Gabriel står mitt i bilden med ryggen vänd mot kameran. Gabriel tittar ut över en damm och några röda byggnader. Det är snö på marken.

Folkhögskolan ger mig möjlighet att skapa förändring i mitt eget liv

– Utan folkhögskolorna tror jag att vi skulle sålla bort en massa människor som inte fungerar så bra i övriga skolsystemet. Genom folkhögskolan kan samhället fånga upp de som behöver bli förstådda på ett annat sätt.