Region Örebro län Region Örebro län

Tid att mogna, tänka och ha kul

Publicerad: 2022-04-14 11:32

Tobias, som studerar på musiklinjen, tycker att det bästa med att gå på folkhögskola är alla människor man träffar. Under tiden på Kävesta har han äntligen hunnit fundera på vad han verkligen vill i framtiden. Är det musiken eller någon annat som lockar mest? Inför folkhögskolans dag 17 april 2022 publicerar vi fem berättelser från våra deltagare, det här är den andra.

Tobias sitter på en vit stol framför ett stort fönster. Han har kortklippt mörkblont hår och bär en skjorta med beige och bruna rutmönster. Till vänster om honom skymtar en stor monstrera.

Tobias upplever folkhögskolan som en öppen och tolerand miljö där han kan prata med lärare och klasskamrater på samma sätt.

Varför valde du att studera på folkhögskola?

– Först tänkte jag utbilda mig till sjuksköterska direkt efter gymnasiet. Men min musiklärare tipsade om folkhögskola och det lät skönt att får syssla med något helt annat innan jag skulle kasta mig ut i studentlivet.

– Här har jag hunnit fundera mycket på om musiken skulle kunna vara en karriär för mig. Men jag har landat i att jag hellre vill ha den som en hobby. Nu har jag sökt olika sjuksköterskeutbildningar, så det var nog en bra idé från början.

Vad är det bästa med att studera på folkhögskola?

– Människorna man träffar. Man lär känna varandra mer än på en vanlig skola. Här bor och studerar vi ju tillsammans. Det är lite som att ”flytta hemifrån light”.

– Jag har också upplevt folkhögskolan som en öppen och tolerant miljö. Jag kan till exempel prata med mina lärare på samma sätt som med mina klasskamrater.

Vad gillar du med att studera just på Kävesta?

– Våra lärare är väldigt bra. De peppar och erbjuder oss många olika saker att pröva på. Jag går jazzinriktningen men spelar även klassisk musik i en stråkensemble och en kvartett.

– Jag uppskattar också att musiklinjen på Kävesta är lite mer strukturerad än på vissa andra folkhögskolor.

Hur tycker du att folkhögskola och demokrati hänger ihop?

– Om du tittar in på museet här på skolan så ser du hur folkhögskolan historiskt haft en viktig roll för grupper som annars inte haft tillgång till utbildning och bildning.

– Jag är med i skolans deltagarråd och uppskattar att det finns en plats där man kan göra sin röst hörd på ett realistiskt sätt. Vi kompromissar mycket och får inte bara allt vi vill ha.

Vad skulle du vilja säga till alla som funderar på att söka folkhögskola?

– Det lönar sig! Här får du tid att mogna, tänka och ha kul. Jag hann inte riktigt växa upp under gymnasiet. Jag har behövt tiden på Kävesta för att utvecklas som människa.

Text och bild: Petter Hellmin

Folkhögskolans dag 2022 #väljfolkhögskola

Folkhögskolans dag 2022 infaller 17 april. Flera av landets 155 folkhögskolor låter sina deltagare berätta varför de valde att studera på folkhögskola och varför skolformen är viktig för demokratin och samhället.

Vill du läsa intervjuer från andra folkhögskolor? Du hittar dem på Instagram: #väljfolkhögskolan

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 13 augusti 2024